Select Page

Årets första havsöring

Då det har varit riktigt uselt väder de sista veckorna med hård blåst, snö och regn om vartannat, så var det inget fel på fiskesuget när vädret tillslut slog om.
Hela dagen på jobb hade jag sneglat ut på det fina vädret och planerat var jag skulle fiska ikväll. Jag visste att det rörde sig om 2,5 timmars effektivt fiske, innan det skulle bli mörkt. Så ingen tid fick gå till spillo. Äntligen skulle jag få komma ut på lite havsöringsfiske i min nya kajak.
Bilen packades på nytt personbästa, och väl framme vid ett av mina favorit ställe, så ser jag att det är lågvatten delux och helt vindstilla! -Hmm detta kommer bli lite trixigt , tänker jag.

Paddlen slår i botten i varje tag, tillslut går jag på grund, och får gå ur och dra kajaken mot lite djupare vatten. Jag undrar lite för mig själv om här är någon fisk, nu när det är så lågt vatten. Men övertalar mig själv i nästa sekund, att värmen kan göra att de går grunt och äter ändå.

Jag knyter på en räkimitation, som jag vet brukar funka väldigt bra i detta området.

Sakta närmar jag mig favorit ställe, det är ett litet sund mellan land och ett rev längre ut. Det brukar kunna producera fisk där, när strömmen far igen “sundet”. Fisken går och äter småmärlor och småfisk som inte orkar hålla sig kvar mellan stenarna och tången. Jag märker snabbt att det inte finns någon ström där. Lika bra att flytta mig längre ut. Fiskar mig bort mot revet och runt det. Men ingenting händer, inga vak, bara en helt blank vattenyta. När jag fiskat mig tillbaka igen från andra sidan av revet börjar det skymma, och plötsligt finns där lite ström i “sundet”, perfekt!
Glider neråt och spanar frenetiskt efter fisk som ska visar sig. Hugg!!! Fast fisk!
Känslan när man känner årets första havsöring är oslagbar!

Efter en snabb mätning får fisken gå tillbaka och fortsätta äta upp sig.

Årets första havsöring mättes till 58 cm.
Thight lines!

– Daniel Holm