Select Page

Sommaren är här och så även makrillen.
Makrillen anländer till till oss här nere i södra Sverige i slutet av maj – juni, för att leka, och stannar ända fram till hösten då de beger sig ut till djupare vatten igen.
Nu i början går fisken väldigt strandnära och ytligt, vilket gör
att fisket efter makrill med lättare utrustning är optimalt!
Att makrillen sedan uppehåller sig på samma områden som havsöringen gör, är det inte ovanligt att man krokar på andra silvertorpeder emellan varven.


Jag föredrar att fiska efter makrillen med lätta abborrgrejor, på 2-6 m djup. Jag använder ett spö med 5-20 g kastvikt och en haspelrulle modell 2500 tillsammans med havsöringsdrag upp till 15 g.
Är vinden gynnsam föredrar jag att köra med mitt flugspö #7, flytlina och fisk/räkimitationer.
Så här tidigt på säsongen använder jag alltid flytlina, då makrillen jagar så ytligt, däremot senare på säsongen när hösten närmar sig, bör man köra med en sjunklina för att få ner flugan i makrillstimmen som då går betydligt djupare ner i vattenmassorna.


Det första jag letar upp är områden med skarpa kanter från grunt till djupt vatten. Lägger kajaken i position inne på det grunda och kastar ut över det djupa, oftast kommer huggen någon meter innan draget/flugan når det grundare partiet.
Men idag får flugspöt stanna kvar i bilen pga de hårda vindbyarna, som går upp mot en 8-9 m/s.
“Ganska omgående är jag i kontakt med fisk, men de fastnar inte. Jag tänker direkt att det förmodligen är tobis eller små horngäddor som är på och nafsar. Mina farhågor besannas ganska fort när en liten tobis fastnar 2 kast senare. Men är här tobis så simmar inte makrillen långt bort!”
En fin fisk på 40 cm fattade intresse för mitt 10g viking herring drag.
“Plötsligt sitter den första randiga ! Precis utanför mitt favoritställe, där strömmen pressar lite extra mycket förbi ett par klippor ute i vattnet. Den kämpar på bra och slirbromsen får jobba på lite extra när fisken tar hjälp av strömmen. Tillslut infinner den sig i håven och jag mäter den till 40 cm. Den får åka med hem, jag blodar av och rensar den snabbt och lägger den JKraten som jag förberett med kylklampar, ifall det skulle bli någon fångst idag.
Jag ligger kvar på samma ställe och får direkt 2 st små havsöringar på lika många kast. Krokar snabbt av de i vattnet då de är för små (minimått 45 cm).


Men makrillen är kvar i området, och har fattat intresse för mitt lilla drag. Ganska omgående får jag 2 st till i samma size som den första jag tog.
Med 3 st fina fiskar med mig hem, och flera hugg av andra arter, känner jag mig nöjd med mitt förmiddagspass och beslutar mig för att paddla hemåt.
Jag kastar i mitt drag och börjar långsamt paddla tillbaka till hamnen som jag sjösatte i, när spöt plötsligt bugar djupt. Det känns att det är en lite bättre havsöring, än de som jag fick förut idag. Den far upp genom vattnet som en projektil, och skakar besinningslöst med huvudet för att bli fri från draget! Men den här gången är det jag som tillslut vinner fighten och kan landa en godkänd havsöring i kajaken.

– Daniel Holm